Als je me op Snapchat volgt is het je niet ontgaan dat ik 2 keer per jaar een moment inplan waarbij ik nieuwe doelen bedenk en reflecteer op de oudere doelen. Ik doe dit rond nieuwjaar (cliché but it works dus waar is het probleem ;) en tijdens de zomervakantie. Deze twee momenten zijn voor mij een jaarlijkse routine geworden die ik echt nodig heb, met de tijd verlang ik hier ook echt naar . Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat zonder doelen en bijbehorende planning ik niet op mijn best zal zijn. Ik ben niet alleen graag bezig maar wil mijn componenten ook continu blijven voeden zodat ik in balans blijf. (zie blog reis met me mee hier).

 

Controle hebben over je leven betekent dat jij achter het stuur zit en bepaalt hoe hard je gaat, wanneer je een afslag neemt, met welk voertuig je gaat, hoe vaak je even uitstapt om bij te komen en of bijtankt. Uiteraard is totale controle onmogelijk, omdat er genoeg dingen zijn die ons overkomen en toch bepalen wij hoe we hierop reageren. Tijdens onze rit hebben we vaak genoeg te maken met een file- we kunnen voor langere periodes stil komen te staan of stapvoets rijden- hoe dan ook het vertraagd onze reis. En ieder van ons ervaart dit op zijn manier. En dat is life, plan wat je wilt, alles gaat zoals het moet gaan en hoe Allah swt dit voor ons gepland heeft. Dit beseffen moet je rust geven omdat we weten dat Hij swt de beste planner is. Hij swt weet ten slotte hoe de toekomst eruit ziet en Hij swt weet wat wij niet weten. 

 

Een leven zonder doelen lijkt mij onhoudbaar, zoals een hoogtepunt geen waarde heeft als er geen dieptepunten zijn. Ik heb beide ervaren en kan je zeggen, een leven zonder doelen houd je niet vol, je wordt er niet blij van en kan makkelijk in een negatief spiraal terechtkomen. Hoe langer deze duurt hoe moeilijker het zal zijn om eruit te komen.

Denkend aan de Islam realiseer ik me des te meer waarom het Fajr gebed zo belangrijk is (nachtgebed waar je letterlijk middenin de nacht voor uit je bed komt, de wassing verricht en je richt tot Allah swt). Deze handeling vergt enorm veel kracht en discipline, want je heerlijke nachtrust onderbreken door een wassing om erna met God in gesprek te gaan doe je niet eventjes. En daarom is de beloning hiervan enorm groot, niet alleen in het hiernamaals, je profiteert er direct van. Je begint je dag ontspannen omdat je een belangrijke taak volbracht hebt en de toon voor de dag bepaalt. Deze actie geeft je ontzettend veel kracht en zelfvertrouwen, je leert een kracht kennen in jezelf die je eerder niet opgemerkt hebt. Je hebt een taak volbracht en dit elke dag opnieuw maakt dat je je enorm krachtig voelt. Als je het kan opbrengen om het Fajr gebed te verrichten zijn je andere doelen peanuts! Weet je waarom? Het gevecht met jezelf om op te staan voor het Fajr gebed en je heerlijke warme bed achter te laten om Allah swt te aanbidden is een enorme strijd met jezelf, zodra je wekker gaat begint die innerlijke strijd, je discussieert letterlijk met jezelf! Het bijzondere zit hem in de verbinding met je ziel tijdens je slaap, deze is minder sterk dan wanneer je wakker en bewust bent. En ondanks de zwakke verbinding ben je krachtig genoeg om tot actie te komen. Er wordt niet zomaar gezegd dat een “succesvolle dag start met het Fajr gebed” en dit gevoel moeten we doorzetten in onze dagelijkse routine. Stel je eens voor hoe het is als de verbinding met je ziel wel sterk is en hoe je dag en leven er dan uit kan zien?

Met de wetenschap dat het Fajr gebed een dagelijkse routine wordt - moge Allah ons doen behoren tot de mensen die uit hun bed springen als de wekker gaat ameen- wordt het behalen van je wereldse doelen een stuk makkelijker.

 

Als we niet plannen zullen we uitzichtloos door het leven gaan, een dag of een periode niks plannen is gezond (denk aan je vakanties) op lange termijn is dit erg deprimerend. Denken we niet na over onze voeding en beperken we ons niet zo nu en dan moeten we er niet van schrikken dat we rollend door het leven gaan met vele complicaties. We werken om geld te verdienen en investeren dit geld in verschillende doeleinden, zouden we alles uitgeven wat er binnenkomt, moeten we er niet van schrikken dat de schulden oplopen. Een mens heeft doelen nodig dat moet je met me eens zijn. Je moet dagelijks hieraan werken, deze dagelijkse uitdagingen hebben we nodig. Een doelloos leven zou leeg en oppervlakkig zijn zonder enige diepgang, dit heeft vroeg of laat effect op je mentale en fysieke gezondheid. 

De Islam is een leefstijl, één die ons verteld hoe we moeten leven om ons leven waardevoller te maken, om de beste karaktereigenschappen te ontwikkelen en om de beste versie van onszelf te worden. Alles wat we doen profiteren we direct van, we bidden 5 keer per dag tot Allah swt niet omdat Hij ons nodig heeft, maar omdat wij Hem nodig hebben, wij mensen hebben structuur nodig, houvast in moeilijke tijden en de enorme verrijking als we dichter tot Hem komen, subhan Allah. We verrichten meer goeds omwille van Hem en dat maakt ons blij, we worden gelukkiger, de dingen die we dienen te doen geven ons leven meer diepgang en kleur, subhan Allah. 

 

Terug naar het plannen en onze doelen, 2 keer per jaar neem ik er dus alle tijd voor om na te denken over wat ik wens te bereiken en in welk tijdsbestek ik dit wens. Je kan ook hulpvragen gebruiken als waar wil ik volgend jaar of over 1-3-5 jaar staan en je doelen kleiner en haalbaar maken. Tegelijkertijd koppel ik er een tijdsplanning aan, zodat ik een stok achter de deur heb. Of ik al mijn doelen haal binnen tijdsbestek? Nee, ik ben een mens weet je nog, niet alles gaat zoals ik verwacht, een enkele vertraging hier en daar accepteer ik daarom ook, maar altijd gaan we door waar we gebleven zijn. Deze jaarlijkse routine werkt enorm motiverend, het houdt je scherp omdat je jaarlijks bij jezelf nagaat wat wil ik in dit leven, waar sta ik voor en wat wil ik bereiken, wat kan beter en hoe ga ik dit doen? Welke kennis heb ik nodig om mijn doelen te bereiken? Wat zijn mijn krachtige punten en wat zijn mijn valkuilen? Gaandeweg leer je jezelf zo ontzettend goed kennen dat je planning om je doelen te realiseren niet alleen op maat is maar haalbaar voor jou is!

Wat mij ook helpt is om mijn ideale situatie te omschrijven, dus hoe ziet mijn leven eruit als al mijn doelen gerealiseerd zijn, tijdens het schrijven hiervan ga je een enorm euforisch gevoel ervaren, je wordt enthousiast, raakt enorm gemotiveerd en kan niet wachten om dit te realiseren. En als je aan je doelen werkt en je bent de motivatie even kwijt, lees je omschrijving even opnieuw en voel hoe je motivatie omhoog gaat. 

 

Ik hoop je met mijn tips te helpen aan een mooier leven, een leven die meer diepgang heeft, meer positiviteit en kleur en een diepere band met je Schepper.  Ik beloof je Queen, je leven wordt kwalitatiever, je beseft niet hoeveel talent en kracht er in jou zit, het wordt tijd om jezelf te ontdekken, om eruit te halen wat er jaren in heeft gezeten, it’s your time to shine. Moge Allah swt ons allen helpen bij het realiseren van onze doelen ameen. 

 

En je weet het- She’s Royal, so are you!

 

Veel liefs je vriendin,

Hanane

Commentaren: 0