Iets wat ik steeds vaker hoor is de overtuiging van anderen waarin ze aangeven dat vrienden niet meer bestaan. De uitleg die ze erbij geven is altijd gebaseerd op hun eigen ervaring en of een ervaring van iemand die hun erg dichtbij staat. Wat ergens ook begrijpelijk is. “Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen.” Feit! 

Maar wat nou als we anders gaan kijken naar vriendschappen?

 

Allereerst een belangrijke notitie: jij bent de hoofdrolspeler en captain in jouw leven, dit betekent dat jij er alles aan moet doen wat je kan doen om goed voor jezelf te zorgen. De dingen vermeerderen waar je blij van wordt en jezelf zoveel mogelijk beschermen tegen pijn. Ik zal mijn visie met jou delen, een kijk op vriendschappen die mij geholpen heeft om de kwaliteit van mijn leven te verbeteren en waarborgen. 

 

Mensen zijn de meest sociale wezens die er bestaan en de connectie tussen mensen is enorm belangrijk en waardevol. Kijk maar wat voor krachtige invloed een positieve connectie heeft en wat de invloed van een negatieve connectie met je kan doen. De connecties met anderen zijn erg belangrijk voor ons, ze beïnvloeden onze emotionele en fysieke gezondheid.  We hebben geen wetenschappelijke onderzoeken nodig (die zijn er wel degelijk) om ons mensen te doen inzien dat ze van grote invloed zijn op ons leven. Zo worden we enorm blij als we anderen blij maken, vinden we het fijn als we gewaardeerd en erkend worden en kunnen we meehuilen als anderen huilen. I love us ingewikkelde unieke wezens!

 

Een positieve connectie kan je leven kwalitatiever maken, dat moet je met me eens zijn, positieve connecties maken alles leuker, beter, mooier en waardevoller. Stel je hebt een hoogtepunt te vieren en al je positieve connecties zijn erbij, dat wordt gezellugh! Ze zeggen toch weleens “je gasten maken of kraken je feest”, ik heb te veel gelegenheden bijgewoond (ik hou van feestjes) dat ik dit echt kan bevestigen. Het gaat niet om de kwantiteit maar de kwaliteit van de connecties.

 

Dit gezegd hebbende denk je misschien, “ja eens en daar heb ik familie voor”. En dan zeg ik op mijn beurt, hold on a minute- je bent gezegend met je familie en niks ten nadele van hun maar je hebt vrienden nodig en ik zal je uitleggen waarom.

Je familie is je familie, die kiezen we niet zelf uit, je moet het doen met wat je hebt.  Vrienden daarentegen kiezen we wel zelf uit en hier kunnen we eisen aan stellen.

 

Elk van ons heeft levensdoelen en prioriteiten, soms vinden we niet de “juiste” mensen in onze familie die ons hierin kunnen steunen bijv. en is een vriend met dezelfde visie wel degene die jou begrijpt en vooruit kan helpen. Ieder van ons bewandelt haar pad, met alle ups-and-downs, waar ik waarde aan hecht kan een ander geen waarde aan hechten en vice versa. Maar omdat wij menselijke wezens zijn en connecties noodzakelijk zijn dienen we onze eigen teams te maken, wij zijn de captains en kiezen zelf de mensen uit die we in ons team binnenlaten, mensen die ons vooruit helpen of wij hen, elkaar inspireren, elkaar motiveren, elkaar dichter tot ons doel brengen. Met dit in gedachten ga je anders kijken naar connecties (en dit is noodzakelijk) want als we zomaar vrienden toelaten in ons leven is de kans erg groot dat we teleurgesteld raken en deze vriendschappen ons niet dienen. En het is ook niet egoïstisch om zo te denken, jij bent de hoofdrolspeler in jouw leven, de captain van jouw team. Jij weet wat je wilt bereiken en wat je nodig hebt en welke mensen je toelaat in jouw team/ jouw leven.

   Als we iets te vieren hebben stellen we een gastenlijst op, we selecteren letterlijk wie we wel en niet erbij willen hebben en terecht. En waarom zouden we dit enkel doen bij een gelegenheid, waarom trekken we dit niet door in de rest van ons leven?

Je bent het toch met me eens dat er heel veel verschillende mensen zijn op de wereld en dat is iets moois en enorm verrijkend, maar we weten ook dat wij niet matchen met iedereen. Iemand die je leegzuigt, mateloos irriteert, niet respecteert of waardeert daar wil je toch niet mee omgaan? De connectie met anderen moet ons positief dienen, zo ben je graag in de gezelschap van bepaalde mensen, anderen vrolijken je altijd op, een ander kan je inspireren, met een ander kan je weer hele diepe gesprekken voeren en een ander kan je motiveren, al deze mensen dragen iets positiefs bij aan jouw leven en jij aan hen. Want groeien doen we samen. Ons leven is net een kleurplaat en elke connectie met een ander kleurt een deel in van jouw leven, alle connecties dragen bij aan jouw kleurplaat. Een kind wat voor het eerst een kleurplaat inkleurt gebruikt vaak 1 kleur, naarmate ze ouder worden en meerdere kleuren gebruiken zien we hoe een kleurplaat eigenlijk tot “leven” komt. Zo ook met een gerecht, aardappelen met enkel zout smaakt naar aardappelen met zout, doen we er echter, peper, chilivlokken, uienpoeder, knoflookpoeder en koriander bij dan is het een andere smaakbeleving! 

Heb ik nu echt een mensenleven vergeleken met een aardappelgerecht? Ja heb ik echt gedaan haha maar enkel en alleen om mijn punt duidelijk te maken voor je, want kruiden en kleur maken alles mooier zo ook mooie connecties tussen mensen.

 

‘Ok ik begrijp je punt, maar waar vind ik deze vrienden?” hoor ik je zeggen, kijk now we are talking. Dank je wel dat je openstaat voor andere inzichten, dit compliment wil ik je eerst even geven, want het is een bewuste keuze die je even maakt je had ook vast kunnen houden aan je eigen overtuiging. Nu ga ik je even triggeren, open your mind en laat het even binnenkomen, je hoeft er niet meteen iets van te vinden en of denken ok?

 

De wereld is zoals wij deze zien, zijn wij positief dan zien we het positieve overal in, zijn we negatief dan zien we de wereld op een negatieve manier. Door te denken dat vrienden niet bestaan, zeg je eigenlijk dat er geen goede mensen meer bestaan. Zo zal een oplichter je adviseren om niemand te vertrouwen omdat hij onbetrouwbaar is, hij ziet de wereld tenslotte zoals hij is. En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen. Kijken we naar iemand die wel positief in het leven staat, zal hij altijd het goede in de mens zien, ondanks dat hij een keer iemand treft die niet zo is, waarom? Omdat hij de wereld ziet zoals hijzelf is. 

 Als onze kijk over de wereld is zoals wij zijn, dan beseffen we ook dat een betere wereld bij ons begint. Komt ie binnen? Alles begint bij ons, wij zijn de basis, wij bepalen wat wel en wat niet, ons zijn bepaalt hoe wij de wereld zien… ik moet meteen weer denken aan een overlevering van onze profeet Mohamed vrede zij met hem, waarin hij zegt:

 

‘The greatest Jihad (struggle) is to battle your own soul, to fight the evil within yourself.” 

 

Als je hierover nadenkt is dit toch echt de allergrootste strijd die wij mensen aangaan vind je niet? Ondanks wat je geloofsovertuiging is, is er geen zwaardere strijd die wij mensen voeren dan de strijd met onszelf.  De strijd van hoe wij zijn en hoe wij de wereld zien, de strijd hoe wij een beter mens kunnen worden, de strijd om onze krachten te ontdekken, de strijd om erachter te komen wat ons dient, de strijd om onze verbeterpunten aan te pakken, de strijd om een betere versie van onszelf te worden, de strijd om een goed mens te zijn, de strijd om gelukkig te zijn, de strijd om onze emoties te beheersen, de strijd om de controle terug te nemen en te selecteren wat wel en wat niet, de strijd om elke dag weer alle opsommingen hierboven te realiseren, elke dag weer, jaar in jaar uit. Een makkie is het zeker niet, maar waardevol is het zeker en enorm verrijkend is het 100%! Je upgrade je leven letterlijk naar een hoger level, je zou willen dat je hier veel eerder mee was begonnen omdat je inziet dat jij, ieniminie mensje zoveel invloed kan hebben op jouw zijn en dus jouw wereld. 

Denk na over wat je belangrijk vind in je leven en betrek Allah swt overal bij, hoe dichter we tot Hem komen hoe verrijkend je leven wordt. Vraag bijv. Om goede karaktereigenschappen, om ogen die het beste zien in de mensen, om je hart te fixen, om je mensen te doen tegenkomen die beter dan ons zijn, vraag Allah swt om deuren voor je te openen die eerder niet geopend zijn. Investeer in jezelf, vraag om hulp en zie hoe Allah swt je leven mooier zal maken. 

 

Jij en ik hebben 1 taak en dat is van ons leven iets prachtigs maken, iets unieks, een project waar we elke dag  in investeren en de vruchten van kunnen plukken, een project waar we vele hoogtepunten kunnen vieren met onze dierbaren, bestaande uit familie én vrienden en dieptepunten waarin we gesteund worden door familie én vrienden. Connecties die bijdragen aan ons en wij aan hen. Connecties zijn de kruiden en kleuren die ons leven smakelijker en kleurrijker maken.

 

Investeer in jouw zijn en jouw wereld zal positief veranderen, nieuwe positieve connecties zullen je wegen kruisen en elk van hen zal iets positiefs bijdragen aan jouw leven en jij aan die van hen. Je hoeft enkel te beginnen met het investeren in jouw wereld en de rest volgt vanzelf. 

Onthoud lieve queen, alles begint bij ons, de wereld is zoals wij zijn en met bovenstaande tips zul je positieve connecties aantrekken die je eerder niet ervaren hebt.

 

Positieve connecties zullen bijdragen aan een mooier leven, She’s Royal and so are you!

 

Liefs Hanane 

 

 

Commentaren: 1
  • #1

    Malika (woensdag, 12 april 2023 11:48)

    Ik volgde je lang geleden ik kan je nuoet meer zien?