Elke bestemming heeft wel iets wat ons aantrekt, maar zoals Mekka is er maar 1. Als je me vraagt hoe ik deze plek moet omschrijven zal ik zeggen: je ziel komt thuis. 

Ken je dat gevoel wanneer je in de Ramadan volop bezig bent met aanbidding en je je heerlijk voelt? Dat gevoel maar dan oneindig keer vermenigvuldigt. Je ervaart in Mekka, alles anders, intenser, mooier, fijner en veel bewuster. Bidden voelt daar veel lekkerder, de oproep tot het gebed komt anders binnen, recitaties tijdens het gebed komen intenser binnen, het is een ervaring die de ziel letterlijk in glitter dipt. Je voelt je zó goed, zó lekker in je vel en dat is eigenlijk wel logisch omdat je de hele dag met Allah swt bezig bent, je bent je zo bewust van Allah swt, tijdens je aanbidding maar ook als je even eet, of gaat winkelen, alles en iedereen herinnert je aan jouw identiteit: moslim zijn. Je bent zo met aanbidding bezig dat je de dunja (de wereld) even helemaal vergeet. Alles draait om het gebed, dat is je eerste prioriteit en dat gevoel is onbeschrijfelijk. Je bent zo voldaan, zo in balans, je voelt je zo goed en gelukkig. Ik herbeleef dit gevoel opnieuw als ik hierover schrijf.  Tevens is het iets waar je continu naar zult hunkeren, ik begreep niet eerder hoe graag mensen weer terug wilde gaan naar Mekka. Het gevoel daar is zo ontzettend uniek, daar zijn doet je ongekend goed subhanallah. 

Moge Allah elke moslim uitnodigen naar deze bijzondere plek ameen. 

 

En dan kom je terug en is het gevoel meteen anders. Iets wat ik opvallend vond en waarover ik ben gaan nadenken. Naar mijn mening is dit de conclusie:

In de realiteit waarin we leven hebben we zoveel wereldse zaken die ons bezighouden dat we het gebed niet de waardering geven die het verdient. Alles draait om ons werk, school, kinderen, je huishouden, dag in dag uit. Dit vergt ontzettend veel van ons. In Mekka zijn we vooral bezig met onze verticale reis naar Allah swt, wereldse zaken zijn je allerlaatste prioriteit. Je prioriteiten is wat het verschil maakt. De verplichtingen die we hebben zijn ook geen luxe, het zijn basisvoorzieningen. We moeten studeren om te werken om in ons eigen levensonderhoud te voorzien. En alsof dat niet genoeg is, hebben we ook nog oneindig veel afleidingen die veel tijd in beslag nemen, denk bijvoorbeeld aan social media. We verdrinken zowat in dagelijkse gewoontes die we niet allemaal perse nodig hebben en waarvan we kunnen zeggen dat deze niet altijd even goed voor ons zijn. Het is geen toeval dat depressie zoveel mensen geraakt heeft, jong en oud. Veel van deze afleidingen dienen ons niet, ze houden ons bezig maar vullen onze behoeftes niet. Het is entertainment en meer niet. En er is niks mis met entertainment, echter dienen we niet te vergeten dat tijd enorm kostbaar is. Niet alle afleidingen zijn onze tijd waard.

 Een bezoekje aan Mekka en vooral het gevoel dat je ervaart zal je anders doen kijken naar je leven en je prioriteiten. Je zal blijven studeren, werken en aan al je verplichtingen blijven werken, echter zal je dagelijks hunkeren naar dat ongekend bijzondere gevoel. Je hebt ervan geproefd en wilt meer! Je zal je prioriteiten bijstellen, je aanbidding belangrijker maken, je gebeden op tijd verrichten en veel bewuster door het leven gaan.           

Want er is geen beter gevoel dan dat subhanallah. Allah swt zegt het ons ook in de Koran: 

 

 

ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَتَطۡمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكۡرِ ٱللَّهِۗ أَلَا بِذِكۡرِ ٱللَّهِ تَطۡمَئِنُّ ٱلۡقُلُوبُ ٢٨

Degenen die geloven (hebben) harten (die) rust vinden in het gedenken van Allah. Weet, door het gedenken van Allah komen de harten tot rust!

 

 

Soeraat 13, vers 28.

 

Moge Allah swt onze harten vullen met imaan, ons voorzien van kennis en wijsheid, ons vergeven voor onze zondes en tekortkomingen en ons blijven leiden naar het goede amen.

 

Ik hoop dat je Mekka niet uitstelt tot je foutloos door het leven gaat, want je zal nooit foutloos door het leven gaan. Laat me je herinneren aan het feit dat Allah swt ons met wijsheid zwak geschapen heeft. Foutloos door het leven gaan is onmogelijk en nooit het doel geweest, zolang we maar terug blijven keren naar Allah swt.

Dank je wel voor je waardevolle tijd.

 

Je vriendin Hanane

 

 

 

 

Commentaren: 0