Ze minimaliseert…

 

 

 

Elke queen kan het volgende bevestigen, je staat voor een overvolle kast die uitpuilt van allerlei soorten kleding en met elke minuut dat je daar staat kom je tot de conclusie “ik heb zoveel en tegelijkertijd heb ik niks”! Hoe kan het toch dat we zoveel hebben in kleding, accessoires, decoratie, materie over het algemeen en we hier niet mee voldaan zijn?  Ik geloof erin zoals wetenschappelijk bewezen is dat veel mensen eventjes gelukkig worden van hun nieuwe aankopen, toch is dit gevoel van korte duur en willen we kort erna weer en erna weer en erna weer. We schommelen in emoties en omdat we altijd dat gevoel van geluk willen ervaren, gaan we meer en meer kopen niet wetende dat we eigenlijk in een vicieuze cirkel zitten. Op een gegeven moment hebben we zoveel dat we er juist onrustig en ongelukkig van worden. Bizar hoe al die gelukmomentjes resulteren in het tegengestelde, vind je niet? Dit had ik tenminste, ik had zoveel dat ik er moedeloos van werd. Dit moest echt anders. Elk item had onbewust een plekje in mijn hoofd, hoe meer ik wegdeed hoe meer rust ik ervoer in mijn hoofd. Al gauw had ik een nieuwe mindset ontwikkelt, draag ik het 1 jaar niet, maak ik er een ander blij mee punt zonder komma. Je had me moeten zien, hardop pratend tegen mezelf “maar dit is zo leuk, deze houd ik nog even… zo leuk vond je het niet Hanane want in de afgelopen 365 dagen heb je het niet 1 keer gedragen! Fact en in de zak ermee..”  Je kleding/ spullen doneren aan een goed doel werkt ook motiverend, zo doe je jezelf en een ander plezier, houden we allemaal niet van een goed gevoel?

 

Gek genoeg werd ik blij van het reorganiseren van veel van mijn spullen, mijn kleding, accessoires, Hijabs, schoenen, spullen, de regel was “1 jaar niet gebruikt, maak er een ander blij mee” en het werkte echt

 

Of het door de Corona komt weet ik niet, maar hetzelfde had ik met ons huis,  ik werd niet meer gelukkig van de inrichting die mij ooit erg gelukkig maakte. De spiegels, vele kussens, decoraties, kaarsen, planten, alles waar ik naar keek deed me niks meer. Gastvrouw zijn doe ik altijd met veel liefde, ik word echt gelukkig van vrienden en familie uitnodigen, lekker koken en samen mooie gezellige herinneringen maken die we later nog lang kunnen koesteren. Echter was mijn oude inrichting een enorme belemmering geworden, ik voelde mijn huis niet meer, toen ik mezelf dit hoorde zeggen schrok ik van mezelf, ik werd er niet meer blij van, ken je me niet zou je zeggen je bent verwend, ken je me wel had je me begrepen want 1 ding is zeker ik ben altijd een gevoelsmens geweest en met de jaren heb ik geleerd om mijn gevoel te vertrouwen. En dat deed ik nu ook. Ik wist niet waar ik moest beginnen, ik wist niet helemaal hoe ik het wilde, ik wist alleen dat ik minder spullen wilde, van een huis vol met decoratie wilde ik naar een huis met weinig tot geen decoratie. Het moest rust uitstralen, gezelligheid en vooral uitnodigend zijn.  En hoe realiseer je zoiets? Waar ik niet aan wilde beginnen was uren en dagen in showrooms rondlopen om inspiratie op te doen, ik wilde niet beïnvloed worden, ik wilde doen wat bij ons paste, het moest een creatie zijn van ons gezin, ieder van ons moet er een hand in hebben.  Toen dacht ik, hoe doen andere mensen dit? Meerderheid van de mensen laat zich inspireren door wat ze online en in de winkels zien, dit resulteert vaak in woontrends met als gevolg dat het onpersoonlijk is, want vele hebben dezelfde inrichting. Er moesten meer opties zijn, ikzelf ben visueel ingesteld dus kan mij makkelijk inbeelden hoe ideeën er uiteindelijk uit komen te zien. Mijn visualisaties moest ik uitbeelden want met mijn ideeën alleen zou het niet lukken. Ik bedacht me dat een "sister from another mister" interieur design deed, ik appte haar meteen en vroeg of zij iemand kende die voor ons een digitale tekening kon maken van onze ideeën. Meteen kreeg ik een berichtje terug dat zij dit zelf kon en de rest was geschiedenis! Basma van B-Home interiordesign, wist exact uit te beelden wat we wilde, een idee ergens in mijn hoofd was getekend en zichtbaar, weer een stap dichter tot de realiteit! Met hier en daar wat aanpassingen (want alles lijkt mooier in gedachten haha) zijn we samen met Basma tot dé inrichting gekomen waar wij als gezin nu elke dag van genieten, Alhamdolilah!

 

 

Je huis verbouwen is geen feest, dat moet je met me eens zijn, wat motiverend heeft gewerkt voor ons is het eindplaatje waar we naartoe werkten, elke dag kwamen we dichter tot ons einddoel, geen getreuzel en geen tijd te verliezen. We wisten wat we wilden en hoe we er naartoe moesten werken en het allerbelangrijkste, we hebben ontzettend veel tijd en geld bespaard! Nadat alles er stond was het tijd voor de aankleding. Niet te veel spul en toch die warme gezellige sfeer creëren is ons gelukt met o.a. de woonaccecoires van Hotel Chique Living en een prachtige eyecatcher van Silk Fleurs.  Jullie weten dat ik blij word van kleur en rozen (ik koop nog wekelijks een bos rozen voor mezelf), ik kan je vertellen ik ben van 1 vaas rozen naar 3 vazen gegaan! Hierin ben ik gemaximaliseerd haha want ik heb te veel weg gedaan waardoor ik nu die ruimte extra gezellig gemaakt heb ;)! Maanden later en het gevoel is nog steeds hetzelfde, elke ochtend als ik onze woonkamer binnenloop voel ik de rust en de gezelligheid, Alhamdolilah voor deze zegening.

 

 

Ook deze transformatie deed mij weer doen inzien dat we niet zoveel nodig hebben in het leven om gelukkig te zijn. Het zit ‘m niet in de hoeveelheid spullen en kleding die we aanschaffen, het zit hem in de voldoening van onze spullen, realiseren dat voldaan zijn met weinig haalbaar is. Dit beseffen helpt ons om patronen die er al jaren zitten te doorbreken. Ik moet zeggen dat ik het heel bijzonder vind om dit soort levenslessen te ervaren, bewustwording maakt dat je opnieuw gaat kijken naar zaken die je altijd doet zonder daarover te hebben nagedacht, nu ga je wel nadenken en denk je er anders over. Je verandert iets, het gevoel daarbij verandert ook en je merkt dat verandering niet zo eng is zoals je in eerste instantie dacht. Van een huis vol met spullen naar een huis met veel minder spullen is een enorme sprong in het diepe want niemand zit te wachten op een woonkamer die zo strak is dat je het gevoel hebt in een laboratorium te zitten.  Heel gauw denken we van het ene uiterste naar het andere uiterste, vergetende dat er altijd een mooie brede middenweg is.

 

 

 

 

En mocht je me jaren kennen zal je wel denken hoe het mijn notitieboek verzameling gaat? Hahaha.. aan de vriendinnen die me niet zo lang kennen, ik heb jaren een dingetje gehad met notitieboekjes, ik schrijf graag in boekjes en in combinatie met het feit dat ik een liefde heb voor printjes en kleur- kon ik vaak geen weerstand bieden als ik weer eens een mooi notitieblok zag liggen in de winkel. Ik had altijd wel een reden om er nog een te kopen. Toch is ook dit veranderd want ik heb in 2 jaar geen notitieblok gekocht!

 

  Bewustwording is key, zodra je realiseert dat je niet zoveel nodig hebt en ook gelukkig wordt van minder en kwalitatief trek je dit onbewust door in de rest van je huishouden. Ik kan het je echt aanraden, begin klein en stapsgewijs en zie hoe je gevoel tijdens het minimaliseren steeds beter wordt, ervaar de rust in je hoofd en creëer nieuwe waardevolle gewoontes waar je dagelijks van profiteert.

 

 

 

Tips:

 • Vraag jezelf bij elke aankoop af, heb ik dit echt echt nodig of is dit een impulsieve aankoop?
 • Koop je een nieuwe broek, doe dan 1 van je huidige broeken weg om te voorkomen dat je in oude gewoontes valt.
 • Je huis transformeren maar weet je niet waar te beginnen, ik kan je Basma echt aanraden, bespaar jezelf een hoop geld en stress, verloren tijd en onnodige kostbare miskopen. (Dit was de tip die ik tijdens de verbouwing met jullie wilde delen).
 • Ben je opzoek naar mooie woonaccessoires waarvan je niet veel nodig hebt en toch datgene kan uitstralen wat je wenst? Neem dan een kijkje bij Hotel chique, van hun mag ik een kortingscode met je delen “Hanane15” - 15% korting op je aankoop.

 

Zij minimaliseert nog even verder. Geniet van de zon de aankomende dagen!

 

Liefs Hanane 

 

 

Commentaren: 1
 • #1

  Fadoua (donderdag, 19 mei 2022 10:35)

  Hi Hanane, Wat leuk geschreven! Dit had ik net nodig haha wil al heel lang spullen weg doen.Ik vind het zooo moeilijk om afstand te doen van mijn spullen.Ik ga dit weekend aan de slag Inscha’allah.
  Thanks voor de tips❤️