“Je leeft maar 1 keer” zei iemand die al zijn pogingen als zonde van tijd en energie vond om zijn doel te behalen. En juist omdat we maar 1 keer leven, 1 kans gekregen hebben moeten we er alles aan doen om dit volledig te benutten, of in ieder geval dagelijks gas te geven om verder te komen dan waar we vandaag staan. Ik denk dat we spijt niet al te serieus nemen, zijn we niet bang dat er een dag zal aanbreken dat we spijt zullen hebben omdat we opgegeven hebben? Elke nieuwe poging is een stukje dichter tot het einddoel. Ik moet vaak denken aan het plaatje waarin 2 personen aan het graven zijn om bij hun einddoel- diamanten- te komen. Terwijl persoon 1 halverwege is, is persoon 2 er 2% van verwijderd en geeft op! Waarom, omdat hij niet ziet hoeveel hij nog graven moet. Het einddoel staat voor zijn neus! Wij weten niet hoe dicht we bij ons doel staan als we opgeven, soms is er nog een klein duwtje nodig om datgeen te realiseren waar we jaren lang mee bezig zijn. Ben je er klaar voor want ik ga je dat duwtje nu geven. Yallah Bismillah!

 

Terwijl je mijn handleiding leest zal ik hier en daar enkele vragen stellen die je voor jezelf mag beantwoorden. Ik wil echt dat je er bij gaat stilstaan, ik weet dat stilstaan tegenwoordig een uitdaging is, maar echt waar dit is de allereerste stap voor verandering- in dit geval positieve verandering. 

 

Waar jij nu staat in je leven kan je zien als jouw eindstation of als een tussenstation voor een beter leven. Het verschil is niet de fase maar de mindset die deze fase beoordeelt. Als ik jou vertel dat er zoveel meer in jou zit, veel meer dan je nu gegeven hebt en veel meer dan je denkt, geloof je me dan? Misschien knik je nu ja, twijfel je of denk je van niet. Toch weten we allebei dat we niet elke dag 100% geven? Laten we real zijn. Dus het antwoord op mijn eerdere vraag is dus “ Ja er zit veel meer in mij.” En dat is het juiste antwoord en startpunt. Ik wil je daar graag bij helpen!

 

De afgelopen jaren heb ik zelf grote stappen gemaakt Alhamdolilah die hebben bijgedragen aan een mooier en kwalitatiever leven. En die kennis wil ik graag met je delen omdat je het verdient om je leven waardevoller te maken in cha Allah.

 

Omdat mijn tips 100% werken wil ik je eerst vragen om een soort van meting te doen zodat het voor jou erna duidelijk wordt dat er echt een stijgende lijn zit in de kwaliteit van je leven. 

De volgende vragen mag je in alle eerlijkheid beantwoorden, wees niet terughoudend, deze informatie is van jou en voor jou alleen.

Ik zal de vragen in 3 componenten verdelen, mind, lichaam en ziel. Als alle componenten de juiste voeding binnenkrijgen is de mens in balans. 

 

Mind

Ik vind het Nederlandse woord “verstand” niet tot zijn recht komen, vandaar dat ik het Engelse woord “mind” gebruik.

De voeding van de mind is kennis, kennis zorgt ervoor dat de mind continu in beweging blijft, zich ontwikkelt en zijn algemene kennis vergroot.

Dit kan algemene kennis zijn, Islamitische kennis, of specifieke kennis over iets wat je interesseert.

Het opdoen van kennis kan d.m.v. het lezen van boeken, het bekijken van lezingen, beluisteren van podcasts, documentaires bekijken, volgen van studies, onderzoek doen naar onderwerpen die je interesseren etc. Kortom alles wat ons mensen helpt om onze kennis te vergroten.

 

Op een schaal van 1 tot 10, welk cijfer geef je jezelf voor het voeden van jouw mind momenteel?

 

-------------------

 

Lichaam

Alles omtrent ons lichaam, zowel van binnen als buiten.

Ons lichaam voeden we met liefde, verantwoorde voedingskeuzes, beweging, gezonde intimiteit met anderen en verzorging.

Het voeden van ons lichaam ziet er bijvoorbeeld als volgt uit, je eet verantwoordt, je maakt keuzes in je voeding waarvan je weet dat je lichaam daarbij gebaat is. Je doet aan sporten/ beweging, elke dag. Je bent omringd met mensen die je liefhebt en jou liefhebben, je hebt gezonde relaties met je naasten, denk aan je partner, je gezin, je familie, vriendinnen en collega’s. Intimiteit met anderen is positief en ontspannen. Je investeert preventief in jouw gezondheid en neemt je gezondheid serieus. 

 

 

Op een schaal van 1 tot 10, welk cijfer geef je jezelf voor het voeden van jouw lichaam momenteel?

 

 

----------------

 

Ziel

Wat mij betreft de allerbelangrijkste, omdat deze onsterfelijk is subhanallah.

De voeding van je ziel is het gedenken van Allah swt.

Men kan zijn ziel voeden door bijvoorbeeld de dagelijkse gebeden, in het bijzonder het Fajr gebed en nog waardevoller het Tahajjud gebed (check mijn blog hierover). 

Het praktiseren van de 5 pilaren van de Islam. Dagelijks Allah gedenken d.m.v. het beluisteren en lezen van de Koran, Islamkennis opdoen, meer leren over Allah swt en Zijn 99 namen, het verrichten van sadaka en vooral bewust zijn van Allah swt. Kortom een relatie opbouwen met je Schepper. 

 

Op een schaal van 1 tot 10, welk cijfer geef je jezelf voor het voeden van jouw ziel momenteel?

 

 

----------------

 

Nu je alle drie de vragen hebt beantwoord met een cijfer gaan we dit upgraden naar een beter en mooier cijfer zodat de kwaliteit van jouw leven ook omhoog gaat.

 

Ik wil dat je voor jezelf een moment neemt om serieus na te denken over hoe jouw ideale situatie eruit ziet omtrent jouw mind, lichaam en ziel. Hoe ziet jouw ideale situatie eruit als er geen beperkingen zijn? Je beschrijft jezelf dus wanneer je op je best bent.  En wat je vooral moet doen is jezelf hierin laten gaan, overdrijf en schrijf vanuit de gelukkige emotie dat je jezelf een dikke 10 geeft. Stel dat mijn ideale situatie op het gebied van mijn ziel er als volgt uitziet:

Bijvoorbeeld:

‘Elke avond voor ik naar bed ga, zet ik mijn gebedskleding, mijn Koran en gebedskleed klaar. Ik zet mijn wekker ruim voor Fajr zodat ik het Tahajjud gebed kan verrichten en in alle rust kan communiceren met Allah swt. Als mijn wekker gaat merk ik dat ik makkelijk opsta, ik doe mijn wassing met een dankbare glimlach en blij ben dat ik weer even quality time met Allah swt heb. Terwijl ik mijn gebedskleding aandoe, realiseer ik me in alle rust dat Allah swt naar Mij kijkt en trots op me is dat ik mijn nachtrust verbroken heb om Hem te aanbidden. Nadat ik gebeden heb voel ik me licht, vredig en enorm ontspannen. Ik lees nog even een bladzijde van de Koran, verricht nog een laatste smeekbede en ga terug mijn bed in. Ik lig met een big smile op bed omdat ik trots ben dat ik mijn dag zo gezegend begonnen ben Alhamdolilah. Dit wordt een gezegende dag bi idni Allah zeg ik tegen mezelf, ik gedenk Allah nog eventjes tot ik weer in slaap val.

In de ochtend maak ik een wandeling in de natuur terwijl ik mijn gedenkingen doe. 

Tijdens het huishouden luister ik een korte Islamitische lezing. Gedurende de dag ben ik me bewust van de gebedstijden en maak ik me klaar ruim voor het gebed, zodat ik ready ben. In de auto luister ik het allerliefst naar de Koran. 

Tijdens het inpakken van alle bestellingen luister ik een lezing over een onderwerp wat mij interesseert. Ik verricht bewust enkele kleine goede daden omwille van Allah swt. Als de kids eindelijk op bed liggen lees ik nog even een bladzijde uit de Koran met een kop heerlijke thee. Als ik naar bed ga, doe ik de intentie om voor het Tahajjiud gebed op te staan. Terwijl ik mijn ogen sluit lees ik enkele verzen uit de Koran, doe verschillende smeekbedes en val met het gedenken van Allah swt in slaap.”

 

Wat valt je op aan dit stukje? Als het goed is voel je de emotie veel beter. Een voordeel van het schrijven in de tegenwoordige tijd is dat je onbewuste brein niet weet dat je het opleest maar er vanuit gaat dat het echt is! Zo krachtig is het brein.

Als jij vanuit de tegenwoordige tijd bovengenoemde vragen beantwoordt wil ik je vragen om uitgebreid te schrijven over je gevoelens tijdens de handelingen die je wenst te doen. Als je heel graag wilt afvallen, schrijf hoe fanatiek je aan het sporten bent en hoe lekker je je voelt na het trainen. Hoe intens gelukkig je wordt van de wandelingen die je doet en hoe leuk je het vindt om je gezonde maaltijden voor te bereiden. De reden waarom je je emoties uitgebreid moet uitschrijven is omdat jouw huidige emoties jou nu weerhouden van jouw ideale situatie. Je wilt heel graag verandering, echter zijn het je emoties die je demotiveren om het weer te proberen. Tijdens het schrijven zal je merken dat er meerdere bewust momentjes zullen zijn als je leest hoe positief en krachtig je bent als je positief bent. Die emoties heb je niet eerder ervaren, het herinnert je aan de nieuwe versie die je nog niet van jezelf kent. Het maakt je enthousiast. Dit is jouw startpunt en tevens je motivatie. Er moet namelijk eerst een verandering in emotie plaatsvinden, voordat er verandering komt in je acties. 

 

 

Nu heb je je huidige situatie een cijfer gegeven en je ideale situaties omtrent je mind, lichaam en ziel tot in detail uitgeschreven. De volgende fase is dat je gaat kijken wat je moet doen om zoveel mogelijk in de buurt te komen van je ideale situatie. Wat heb je nodig om van jouw startpunt- jouw huidige situatie- naar jouw ideale situatie te gaan.

 

 

Dit is een algemene tip die je op alle drie de componenten kunt gebruiken en waarvan ik je kan garanderen dat dit je gaat stimuleren om direct vooruitgang te boeken.

Als we stil gaan staan bij onze dagelijkse bezigheden dan zijn er veel gewoontes die we onbewust en op automatische piloot uitvoeren. Denk aan de route van opstaan, jezelf wassen en kleden, ontbijten, je eerste koffie etc. Deze gewoontes zitten zo in je systeem dat je daar niet over hoeft na te denken. Hier is niks mis mee, de tip die ik je wil geven is, ga eens kijken naar al die gewoontes en vergroot deze voor jezelf even uit. Ik vraag je dit omdat je op deze manier bewuster kijkt naar je eigen gedrag en jij nog bewuster kan kiezen welke nieuwe gewoontes je aan je huidige bezigheden kan toevoegen. Bijvoorbeeld, mezelf klaarmaken, duurt een kleine 30 min, terwijl ik mezelf klaarmaak beluister ik een podcast of lezing. Of luisteren naar een podcast of lezing terwijl ik de was doe. Ik moet me toch klaarmaken, de was loopt ook niet weg (helaas) dus zo maak ik mezelf dubbel nuttig. 

En zo zijn er nog heel veel momenten op een dag waarop we dingen aan elkaar kunnen koppelen om ze gedaan te krijgen en gaan we voldaan naar bed omdat we de dingen doen die we graag willen en moeten doen. Je ziel, mind en lichaam zijn gevoed Alhamdolilah! Doen wat je moet doen is de key waar zelfvertrouwen ontstaat.

Je zal pas weten hoe het is om zelfvertrouwen te hebben als je jezelf serieus neemt. Als jij zegt dat je iets gaat doen, moet je dit ook daadwerkelijk gaan doen. Doe je dit niet, dan zal je zien dat elke nieuwe poging geen resultaat heeft. Dit is de reden dat vele mensen (inclusief de oude ik) op maandag willen starten met een dieet en op donderdag al een terugval hebben. Ons brein kent onze gewoontes en weet dat we geen vertrouwen hebben in ons eigen kunnen, dus op dinsdag en woensdag begint het ons al te irriteren. We moeten en kunnen alleen door deze vicieuze cirkel als we onszelf serieus gaan nemen. Plan dus heel bewust in wat je gaat doen, wees realistisch en maak er gewoontes van die je makkelijk kan koppelen aan anderen zodat het automatisme wordt. Begin met enkele stapjes per dag en houd dit weken aan, als je ziet dat het je makkelijk afgaat, voeg er dan elke keer een paar stapjes bij totdat je een nieuwe leefstijl voor jezelf hebt ontwikkeld die normaal voor je is geworden. Tijdens deze verandering zal je merken dat je brein je soms ongevraagd komt vertellen wat je moet doen –zoals hij dit altijd heeft gedaan- dan is het aan jou om jezelf te herinneren aan je eigen motivatie en vertrouwen in de nieuwe versie die je aan het worden bent. 

 

 

--- --- --

 

Een handleiding is geen handleiding zonder tips en adviezen. Ik zal je hieronder een lijst geven aan tips en adviezen die mijn leven meteen positief hebben beïnvloedt Alhamdolilah en waarvan ik nog dagelijks profiteer.

 

Ik begin bij de ziel, omdat ik deze het allerbelangrijkst vind;

 

1.     Soms is een grote schoonmaak hard nodig zodat het overzicht weer even helder wordt, zo ook met de kennis die je hebt opgedaan. Ik wil je niet vragen om je kennis weg te vegen, ik wil je vooral meegeven om jezelf klein te maken en opnieuw te beginnen bij het begin. Deze sturing heb je nodig zodat je een begin kan maken in het vergaren van nieuwe kennis. Hoe ziet dit eruit? Door letterlijk te beginnen bij het begin: Wie is Allah swt? Waarom zijn wij geschapen? Wat is het doel van dit leven? Wat is het doel van de engelen en met hoeveel zijn ze? Wie is Shaytaan en wat is zijn doel? Waarom dienen we te bidden? Waarom vasten we eigenlijk? Waarom dienen we de Zakaat te geven? Waarom moeten we geloven in de boeken van Allah, en wat zijn deze boeken? Waarom is het doen van de bedevaart zo belangrijk? En wat is het verhaal van Mekka? Wie zijn de profeten? En waarom is de profeet Mohamed vzmh ons rolmodel? Wat kunnen we van hem leren? En je kan oneindig doorgaan. Het opdoen van kennis is sowieso een zegening omdat het jouw leven en jou verlicht. 

 1. Wat kennis nog meer doet is, jouw bewuster maken van je handelingen. Je gaat beter begrijpen waarom wij moslims bepaalde dingen wel en niet doen. En je zal een shift merken in je aanbidding in cha Allah omdat bewustzijn jou uit liefde voor Allah zal doen handelen. Islam begrijpen, betekent Allah swt beter leren kennen en dan ga je liefde in je hart voelen die je eerder niet gevoeld hebt subhanallah.  

Je begrijpt waarom we bepaalde dingen dienen te doen en deze ga je ook bewuster uitvoeren omdat je voldaan bent met de wijsheid hierachter. 

2.     Bovenstaande vragen zijn een startpunt mocht je deze nodig hebben. Uiteraard maak ze klein en maak vooral een begin door je kennis te vergroten, elke keer een beetje. Onderschat de hoeveelheid niet, elke druppel aan kennis is een stapje aan groei. Wil je makkelijk beginnen, start met 2 dagen in de week, bijvoorbeeld de maandag en donderdag en plan voor jezelf op deze 2 dagen tijd om je kennis te vergoten.

3.     Kennis opdoen is 1, echter zal je het licht ervan ervaren als je de opgedane kennis ook daadwerkelijk toepast. Ook hierin begin klein en stap voor stap.

4.      Doe je best om minimaal 1 tot 2 keer op te staan voor het Fajr en Tahajjud gebed in de week. Dit gebed zal je namelijk nog dichter tot Allah swt brengen en dat is hardnodig. (Tevens wil ik je vragen om op deze dagen te kijken naar hoe je dag verloopt als je deze vergelijkt met de dagen dat je niet opstaat en vooral je gevoel gedurende de dag).

5.     Plan je acties minimaal op de maandag en donderdag. Waarom deze dagen? 

De Profeet (zegeningen en vrede van Allah zij met hem) vastte op maandag en donderdag, en hij zei vaak: “Er zijn twee dagen waarop daden worden getoond aan Allah, moge Hij verheerlijkt worden, en ik zou graag dat mijn daden (aan Hem) worden getoond als ik vast.” 

Is dit geen mooie motivatie?

6.     Ga opzoek naar smeekbedes die je zullen helpen bij de dingen die je wenst te bereiken in dit leven en hierna. Maak hier een serieuze job van, je zal zien dat je gebeden daardoor bewuster verricht worden en je smeekbedes daadwerkelijk verhoord zullen worden in cha Allah. 

7.     Schrijf deze smeekbedes op en leer ze uit je hoofd.

8.     Alles wat we doen heeft een etiquette, zo ook het doen van smeekbedes. Het is niet de bedoeling om je handen te heffen en meteen met de deur in huis te vallen met je verzoeken.  Verheerlijk Allah swt bij zijn namen en spreek je vredesgroet uit naar de profeet vzmh en begin dan met het vragen. 

En dan vraag je Allah swt om alles wat je wenst en eindig je je smeekbede met ameen. Tevens dien je overtuigd te zijn van het feit dat Allah swt je hoort, ziet en jouw gebeden zal verhoren! Dit is zó powerfull!

9.     Veel mensen hebben al jaren dezelfde smeekbedes en spreken deze met weinig tot geen gevoel uit. Het is automatisme geworden, zit geen gevoel meer in en is normaal. Wil je Allah swt om vergeving vragen? Vraag dit in de taal die jij spreekt. Wanneer we Allah swt vragen: “Vergeef me ya Allah, voor mijn bewuste en onbewuste fouten,’ is de emotie veel bewuster en dieper omdat het de taal is die we het meest spreken. 

 

 

10. Ben je vaak moe, of vind je jezelf lui- zijn we allemaal- , hier zijn speciale smeekbedes voor. Een hoge dosis ijzer en vitamine D alleen zullen je luiheid niet omzetten in energie, vraag om van die negatieve eigenschappen af te komen. 

Bijvoorbeeld:

 

Allahoemma innie a3oedhoe bika mina l-hammi wa l-huzni wa l-3adjzi wa l-kasali wa l-boegli wa l-djoebni wa dal3i d-dayni waghalabati r-ridjaal.

 

O Allah, ik zoek mijn toevlucht bij U tegen bedroevigheid en bezorgdheid, tegen onvermogen en luiheid, tegen gierigheid en lafheid, tegen verzwakking door leningen en tegen onderdrukking door onrechtvaardige mensen.

 

 

11. Probeer dagelijks een islamitische lezing van 5 of 10 minuten te beluisteren terwijl je bezig bent. Realiseer je hoeveel nieuwe kennis je hebt opgedaan na 1 week, 1 maand en 1 jaar? 

12. Probeer verschillende sprekers uit tot je de juiste match gevonden hebt. Er is tegenwoordig zoveel kennis beschikbaar dat we de luxe hebben om een voorkeur te hebben in taal en stijl. Hoe meer kennis we opdoen, hoe meer we weten, hoe dichter we bij Allah swt zullen komen en hoe meer liefde we voor Allah en de Islam zullen hebben en daardoor meer vanuit ons hart zullen doen waardoor ons leven veel aangenamer wordt dan ooit.

13. Probeer dagelijks heel bewust een goede kleine daad te verrichten. En met de nadruk op bewust, lach naar je zus in Islam, geef iemand een compliment, geef de salaam, help een ander, stuur iemand die je lang niet gesproken hebt een berichtje of bel iemand die je lang niet gesproken hebt. Deel een lezing, mooie quote, inspirerend bericht met je naasten. Wat je ook doet, doe het bewust en omwille van Allah swt. Ook hierin het advies om een begin te maken, onderschat de beloning en impact van een kleine daad niet. De wereld heeft jouw liefde en positiviteit keihard nodig!

14. Lees dagelijks minimaal 1 vers uit de Koran. Je hart is gebaat bij de woorden van Allah swt. 

15. Probeer Surat Al Kahf vrijdags te lezen, lukt dit niet lees de vertaling, of luister ernaar.

16. Onthoud dat Allah swt grote dingen van je verwacht en dat Hij swt wilt dat je ook in deze wereld slaagt.

17. Wees trots op wie je bent. Je bent gekozen om dienaar van Allah swt te zijn.

18. Is iemand zijn hart bij je aan het luchten, herinner deze persoon dat Allah swt hem zal helpen, dat ze hier sterker uit zullen komen, dat ze vooral met Allah swt moeten blijven praten. Bemoedig hen zoals jij bemoedigt wens te worden.

19. Ga je op visite of op date met een vriendin, neem vooral positieve energie mee en geniet van elkaars gezelschap. 

20. Koester de mooie mensen waar je omringd mee bent, het is een zegening van Allah swt.

21. Vermeerder je istighfaar. Allah swt houdt van de mensen die berouw tonen. Combineer je istighfaar met stofzuigen of dweilen, of tijdens het koken. Maak er een dagelijkse gewoonte van.

 

22. Wees een dankbaar mens. Tel je zegeningen. We zijn altijd geneigd de focus te leggen op de dingen die we missen. Als we zouden kijken naar de mensen die het minder hebben zouden we eerder dankbaar zijn.  Als we 1 vinger zouden missen moeten we dankbaar zijn dat we er nog 9 hebben. Allah swt houdt van de mensen die dankbaar zijn.  Hij swt zegt hierover in Soeraat Ibrahiem- vers 7:

 

En (gedenk) toen jullie Heer verklaarde: “Als jullie dank betuigen, dan geef Ik jullie meer maar als jullie ondankbaar zijn, waarlijk! Mijn bestraffing is zeker zwaar.”

 

23. Houd jezelf bezig met het gedenken van Allah. Een levend hart onderscheidt zich namelijk van een dood hart door het gedenken van Allah swt.

24. Tot slot en in deze bijzondere tijden erg effectief: de onrecht die in Palestina gaande is, raakt elk levend hart. De beelden zijn traumatisch laat staan dit meemaken. Ook hierin wees nieuwsgierig maar vraag wel de juiste vragen. Vraag Allah niet waarom Hij swt het lijden van de Palestijnen toelaat? Lees je in waarom beproevingen ons gegeven worden. Lees je in over de geschiedenis van Palestina en lees je in over wat Allah swt zegt over de situatie in Palestina. Je zal zien dat zodra je je focus weerlegt, je hart tot rust komt en sterker wordt omdat je begrijpt dat Allah swt met onze broeders en zusters is en vooral dat Allah swt de Rechtvaardigheid zelf is. In elke strijd zijn er verliezers en dat zijn onze moslims broeders en zusters echt niet! In tegendeel zij zijn bij Allah swt, zij zijn de echte winnaars die deze beproeving gekregen hebben omdat ze het aankunnen, jij en ik niet. Wij hebben onze eigen beproevingen gekregen. Beproevingen krijgen we met verschillende doeleinden en zullen ons enkel dichter tot Allah swt brengen en daarmee leiden naar het Paradijs in cha allah. 

 

Dit brengt me meteen naar de volgende rij adviezen, namelijk de mind:

 

1.     Alles begint met een gezonde motor, een positieve mindset. De enige manier om deze te creëren is door bovenstaande tips uit te voeren en je kennis te vergoten en dagelijks te implementeren. 

2.     Als we kennis opdoen over Allah swt, komen we dichter tot Allah swt en bouwen we een relatie met Hem swt op, tevens streven we enkel en alleen naar Zijn tevredenheid. We zijn bewuster van Allah swt in onze dagelijkse bezigheden. Als we gaan reflecteren op onze eigen gedragingen/ keuzes en manier van denken, gaan we ons ook afvragen “Wat vindt Allah swt hier eigenlijk van?” Als jouw visie en die van de Islam haaks tegenover elkaar staan, dan zal hier de strijd van de innerlijke ego beginnen. Jij vindt en Allah swt vindt. Wij vinden op basis van onze emoties en ervaringen. Allah swt vindt op basis van het algehele logische plaatje, Hij swt is tenslotte onze Schepper en weet exact wat goed voor ons is en wat niet. Op wie kan je dan beter bouwen dan Allah swt zelf? Hij is Alwetend en weet wat wij niet weten. 

3.     Kennis is hetzelfde als een licht, het maakt je wegwijs in het leven. Het verlicht je wegen in het maken van keuzes en in tijden van moeilijkheden.

4.     Bewustzijn van Allah, dwingt ons positief te handelen. Je ziet je eigen tekortkomingen in en werkt hieraan in je eigen tempo. Je merkt dat het werken aan jezelf je makkelijker afgaat omdat je streeft naar Allah’s tevredenheid.

5.     Zo zal je altijd wel met negativiteit, uitdagingen en of beproevingen te maken krijgen – dit is ons tenslotte beloofd- en zal je gauw genoeg merken dat je nieuwsgierig wordt naar Allah’s kijk hierop. Je gaat je hierin verdiepen, leert over waarom we beproefd worden, je leert begrijpen dat Allah swt de beste planner is en ons geeft en van ons neemt met Zijn wijsheid subhanallah. In het moment zelf zien we niet in wat de wijsheid is, omdat de emoties te hoog zijn en helder nadenken niet iets is wat eventjes kan, Allah swt leert ons om geduldig te zijn, Hem te vertrouwen en vooral dicht bij Hem te blijven zodat we sterker, wijzer en rijker uit een negativiteit, uitdaging en of beproeving zullen komen. 

Lessen worden je gegeven om je een beter mens te maken, ze helpen je, je ziet het niet meteen in maar er zal een tijd komen dat je gaat begrijpen hoe magisch Allah swt te werk gaat.

6.     Zo zullen de dieptepunten je ook nieuwsgierig maken. Je wilt begrijpen waarom jij maar ook de mensen in het algemeen handelen zoals ze handelen. Je gaat op onderzoek uit en vergroot je kennis over het gedrag van mensen. Je leert begrijpen hoe de vork in de steel zit en dit zorgt ervoor dat je weet hoe je ermee moet omgaan, je merkt dat je niet meer zoveel stress ervaart als eerder omdat je sterker in je schoenen staat.

7.     Je kan je kennis vergroten door alle onderwerpen die je interesseren. Van algemene kennis tot een specifieke kennis die je verder helpt in je ontwikkeling. Wat vindt je interessant? Ondernemen, een taal leren, opvoeding, Islam, gezondheid, uiterlijke verzorging, muliti cultureel koken, you name it! Er is zoveel kennis beschikbaar dat je je verborgen talenten makkelijker kan ontdekken en daarop verder kan ontwikkelen. 

8.     Maak jezelf actief. Heb je een vraag, ga zelf op onderzoek uit. Doe moeite, investeer je tijd en energie hierin en geniet van deze reisjes die je direct helpen te groeien. Alles wat je vandaag leert wat je gisteren nog niet kende is groei, ook dit effect zal op lange termijn ongekend zijn.

9.     Combineer het luisteren naar een interessante podcast en of lezing, terwijl je een wandeling maakt, tijdens het huishouden, of als je lang in de auto zit.

10. Lees over de dingen die je graag wilt verbeteren in jezelf. Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Hoe word ik meer gedisciplineerd? Hoe word ik meer georganiseerd? Hoe word ik energieker? Etc etc en werk elke dag stap voor stap aan je groei.

11. Hoe ziet zelfreflectie eruit? Hoe praktiseer ik dit in mijn dagelijkse leven? Wat zegt de Islam over zelfreflectie?

12. Allah swt zegt ons ook dat Hij een situatie niet zal veranderen totdat de mensen veranderen. Hoe graag jij en ik anders willen leven, moeten we toch echt beginnen aan het veranderen van onszelf. 

 

 

13. Soms moeten we door beproevingen heen om er beter, sterker en wijzer uit te komen. Als je deze mindset hebt in tijden van een beproeving, dan garandeer ik je dat je er makkelijker doorheen zult komen. Je weet dat deze beproeving een car wash is die jou schoner, sterker en wijzer zal maken. Je hebt vertrouwen in Allah. Verdiep je in de wijsheid van beproevingen en hoe we hiermee om moeten gaan.

 

14. Wanneer we onszelf aanleren om dicht bij Allah te blijven, hebben we automatisch meer vertrouwen in Allah swt en daarmee kunnen we het wereldse beter loslaten. Je realiseert je dat de grootheid van Allah ongekend is en dat maakt alles wat je aan negativiteit meemaakt zoveel kleiner is.

15. Praat positief tegen jezelf en controleer je gedachten. Lees en leer jezelf hoe je dit het beste kan praktiseren.

16. De Profeet (vrede zij met hem) zegt: “En waarlijk, in het lichaam bevindt zich een Moedghah (een vleeskauwsel), als deze goed is, dan is het hele lichaam goed en als deze verdorven is, dan is het hele lichaam verdorven: en werkelijk, dit is het hart.”

(al-Boekhaari en Moeslim)

 

Dit is een mooi onderwerp om meer kennis over op te doen. Hoe ziet een goed hart eruit? Vergroot je kennis hierover en ga ermee aan de slag.

17. Algemene kennis. Heb je altijd zelf iets willen doen? Leer het jezelf aan. Enkel interesse is nodig om iets eigen te maken. Maak jezelf nuttig, je zelfvertrouwen en liefde schiet omhoog als je jezelf nieuwe eigenschappen aanleert.

18. Wees geen “alles vrager” op het internet, tegenwoordig willen mensen alles vragen en zelf geen moeite meer doen. Maak jezelf wijzer en zoek je vragen zelf op. Leer jezelf aan om dingen zelf uit te zoeken, er is zoveel informatie te vinden over alles, het vergt enkel tijd en geduld. 

19. Stel je vragen aan Google, Youtube en ga ermee aan de slag.

20. Pak wat vaker een boek, Netflix loopt niet weg. 

21. Probeer vooral de controle terug te nemen zodat je je kan focussen op belangrijk is voor je.

22. Ik wil je eraan herinneren dat je een unieke prachtige creatie van Allah swt bent, Hij swt is trots op jou en ik wil dat jij jezelf ook trots maakt omdat ik weet dat je het in je hebt. GO YOU QUEEN! 

 

Adviezen voor het lichaam:

 

1.     Dat ons lichaam ons gegeven is in bruikleen is niet nieuw voor je. Zoals wij onze auto aan een ander uitlenen wensen we deze in een goede staat terug te krijgen, zo is dat ook met ons lichaam. Bewustwording hiervan is key.

2.     Ik las ooit dat er niks mis is met het eten van de dingen die je lekker vindt, mits je ook voedingskeuzes maakt waar je lichaam echt bij gebaat is. YASS! Wie zegt dat je nooit meer suikers mag eten? 

3.     Plan je voeding en workouts in, laat het niet aan het lot over want dan maak je keuzes op basis van je emoties. Na een lange dag wil je niet bedenken wat je moet eten, je bent moe en kiest voor een makkelijke en vaak onverantwoorde keuze. Be smart Linda!

4.     Zo ook je beweging, probeer te achterhalen wat je leuk vindt om te doen. Tegenwoordig kan je overal wel een gratis proefles nemen. 

5.     Heb je lang niet gesport? Start dan vooral in de ochtend met sporten wanneer je nog hoog in energie bent. Ga niet je sporten in de avond plannen want je zal geheid vermoeid zijn en afzien van het sporten.

6.     Heb je geen motivatie of doorzettingsvermogen, zoek dan hulp, ga opzoek naar een sportbuddy of schakel hulp in van een coach of personal trainer. 

7.     Denk vooral niet moeilijk, ga wandelen, heb je een kleine neem je kleine mee in de wagen terwijl hij een dutje doet en mama oplaadt. Blijf je liever thuis, is Youtube je vriend, zoveel workouts en instructeurs waaruit je kan kiezen.

8.     Vaak willen we heel snel en  beginnen we heel streng met lijnen. STOP DAARMEE! Begin makkelijk en maak het jezelf aantrekkelijk, bouw langzaam af, geloof me daarin zit constante groei dan alles laten vallen in 1 keer. Stap voor stap, zodat je niet het gevoel hebt dat je jezelf straft, geloof in jezelf, wees lief voor jezelf en geef jezelf die ruimte, die heb je echt nodig.

9.     En weet dat consistent zijn, de oplossing is. Herhaal alles wat je doet en maak er een leefstijl van.  Begin met 1 keer in de week sporten op een vaste dag en als je dat enkele weken lukt maak je er 2 dagen van en zo bouw je steeds meer aan de nieuwe versie die je wilt zijn.

10. Plan ook je beautymomentjes in. Bekijk je wekelijkse routines en plan je beauty momenten in, haarmasker, gezichtsmasker, ga in bad, kies voor een behandeling, you name it als je het maar doet en doe dit standaard elke week op dezelfde dag en tijd. Het moet een gewoonte worden, ook hierin geldt blijf consistent. Sporadische investeringen hebben geen effect.

11. Kies voor Hijama en plan je afspraken in. Lees je in over deze behandeling en profiteer van deze sunnah.

12. Lees je in over hoe de Profeet vzmh omging met zijn gezondheid en praktiseer dit in je eigen leven.

13. Ga dat probleem aanpakken waar je jaren last van hebt. Angst voor de tandarts? Kies voor een tandarts die hierin gespecialiseerd is. Niet gaan maakt het probleem nog erger!

 

 

 

 

14. Neem je gezondheid serieus en investeer zoveel mogelijk, want echt waar, vraag elk persoon die de 50 of 60 gepasseerd is waarvan ze spijt hebben en 99,9% zal zeggen dat ze gehoopt hadden meer te investeren in hun gezondheid. Hoe kan men genieten van zijn leven, zijn kleinkinderen, de rust, de vrijheid als je pijn hebt en afhankelijk bent van medicijnen? Think twice, doe je best, elke beetjes helpen en ga zo door.

15. Ga vaker wandelen in de natuur, dit zal je productiviteit niet alleen verhogen maar ook je stress drastisch verminderen.

16. Luister regelmatig aandachtig naar de verzen van de Koran (roqya) die samengesteld zijn voor verschillende aandachtsgebieden. Onderschat de genezing van de Koran niet.

17. Maak dingen bespreekbaar met je dierbaren, praat dingen uit. Stress heeft een grote impact op je lichaam.

18. Maak je een stressvolle tijd mee, zorg ervoor dat je ontspanmomentjes keihard nodig zijn om de stress aan te pakken.

19. Lucht je hart bij Allah swt, dit zal je draagkracht vergroten.

20. Vraag Allah swt om je hart te herstellen.

21. Maak dingen goed die je in het verleden verkeerd hebt aangepakt. Allah houdt ervan als we ons klein maken omwille van Hem swt.

22. Wees de wijzere in elke situatie. Heb geduld en controleer je emoties.

23. Leer je grenzen beter aan te geven en wees hierin duidelijk. 

24. Wees lief en aardig voor jezelf. Verwen jezelf met dingen die je een ander cadeau zou doen. Jij verdient dit ook.

 

  

Ten slotte wil ik afsluiten met de volgende woorden:

 

Zet jezelf op nummer 1, niet uit egoïsme maar uit zelfliefde. Als jij in jezelf investeert, ben je energieker, positiever en is je hele omgeving gebaat aan de opgeladen versie die je bent. Je bent veel leuker en fijner in de omgang als je energieker en positiever bent. Jij blij jouw naasten ook. Indirect beïnvloed je je omgeving met deze nieuwe versie omdat men dit inspirerend vindt. “Monkey see monkey do”, je kinderen, vriendinnen, vrouwelijke familieleden zullen op een gegeven moment beïnvloed raken omdat ze jouw positieve verandering duidelijk zien. 

 

Allah swt zegt ons ook dat Hij swt een toestand niet zal veranderen totdat de mensen veranderen. Hoe graag jij en ik anders willen leven, moeten we toch echt beginnen aan het veranderen van onszelf. 

Allah swt heeft jou geschapen omdat je het waard bent om hier te zijn. Hij swt heeft jou in de beste staat geschapen en jou voorzien van meer dan je ooit gevraagd hebt. Allah swt wil dat jij in dit leven ook slaagt. Dat uitgerekend jij deze guide leest geeft al aan dat je graag een beter mens wilt zijn. Alleen al voor deze intentie zal je beloond worden in cha allah. Geloof in jezelf, in je kunnen en blijf jezelf ontwikkelen, al is het een kleine stap per dag, alle stappen samen zullen een prachtige ontwikkeling maken. Alles wat je doet is een vorm van een sadaka/ investering in jezelf. Hou van jezelf omwille van Allah die enkel het allerbeste voor je wenst. Hij houdt ontzettend veel van je, wenst het allerbeste voor je en verwacht van je dat je slaagt in dit leven en in het hiernamaals.

 

Ik geloof echt in je, spring uit die comfortzone en ontdek je eigen kracht die te lang onder het stof gelegen heeft. Vergeet alles wat je al weet en start helemaal opnieuw. Irriteer jouw brein ipv andersom, neem de controle terug over jouw leven en laat je brein zien wie de kapitein nu is. Moge Allah swt je het allerbeste geven en je helpen om te worden wie je wenst te zijn, ameen. 

Werk aan jezelf, wees trots op de persoon die je wordt en wees een krachtig en uniek visitekaartje van de Islam.

 

Beloof me aub dat je denkt in oplossingen en niet in beperkingen, alles is mogelijk mits de wil groter is. Houd het groter doel in je achter en voorhoofd, je gaat erop vooruit vriendin dit is een belofte! En blijf jezelf positief toepraten en blijf doorgaan. Allah swt ziet dat je je best doet, you got this! 

 

 

Belangrijke motivatie: De shaytaan staat niet te springen op jouw zelfontwikkeling, hij wil niet dat je gaat inzien wat jouw zelfwaarde is, dat je gaat groeien als mens en vooral als moslim. Elke keer dat je motivatie ver te zoeken is denk aan deze belangrijke woorden. 

 

 

Ik ben trots op je!

Liefs Hanane

 

 

 

 

Commentaren: 1
 • #1

  Nadia el Boutayebi (zaterdag, 20 april 2024 23:32)

  Lieve Hanane,
  Wat heb je dit toch mooi omschreven en in elkaar gezet, tbarkelah! SoubhanAllah, ook een perfecte timing dit gelezen te hebben terwijl ik midden in mijn proces zit.
  Superbedankt voor deze belangrijke reminders voor onze ziel, lichaam en mind. Moge Allah swt je rijkelijk belonen hiervoor. Allah swt ie rzaqlek besh ma tmeniti, amin ��❤️
  Moge Allah swt het voor iedereen gemakkelijk maken en dat we voorzien worden van kracht en geduld om in ons eigen proces te blijven groeien tot de tevredenheid van Allah swt, because we are always a ‘work’ in progress, amin ��❤️
  Ben trots op jou! �