Zo zet je een lekker bakkie Marokkaanse thee!

 

Voor ik mijn manier uittyp moet ik erbij zeggen dat iedereen een eigen manier van thee maken heeft. De stappen kunnen verschillen en dit is mijn manier J

 

Benodigdheden:

-Marokkaanse theepot (oa te koop in de Marokkaanse decoratiewinkels) of hier.

-Groene thee bijv 

-Suiker (klontjes of schepjes)

-Munt (koop deze in een Marokkaanse en of Turkse supermarkt ipv de supermarkt 3 voor €1,- kan je veel potten thee mee maken ;)

-Heet water

 

Dat Marokkaanse thee bij vele bekend staat als mierzoete thee is niet helemaal waar.  Als je als toerist in Marokko rondreist is de kans groot dat je mierzoete thee aangeboden krijgt, in Marokko drinken ze thee veel zoeter dan wij. Hier drinken wij thee veel minder zoet en is het per persoon verschillend hoe zoet je deze thee wilt maken uiteraard.

 

Waar begin je mee?

De beste manier om het aantal suikerklontjes te berekenen is om de theepot te vullen met koud water en kijken hoeveel kopjes thee je hieruit kan halen. Jij bepaalt dan zelf hoeveel suiker je lekker vindt in 1 kopje. Bijv. Je drinkt jou thee altijd met 2 klontjes suiker erin en uit de theepot haal je 6 glazen kopjes thee, dan is de rekensom 6x2 het aantal klontjes wat je nodig hebt. Magic he?

 

De theepot die ik in de afbeelding gebruik, haal ik ongeveer 10/12 theeglazen uit. Voor deze hoeveelheid thee gebruik ik 2 eetlepels groene thee. Je zou kunnen zeggen dat je 1 eetlepel thee gebruikt voor 2/3 theeglazen ongeveer.  Welkom in de Marokkaanse wereldkeuken waarin we bijna niks afwegen en alles op gevoel doen!

 

Stap 1:

Zet water aan de kook. Doe de groene thee in je theepot. Zodra het water gekookt is, doe je een kwart kopje heet water in je theepot om je groene thee even te “spoelen” (rondwalsen).  Vervolgens giet je dit water eruit (in de Marokkaanse theepot zit een ingebouwde zeef).  Erna doe je de suiker bij je thee en vervolgens vul je je theepot met heet water.

 

Stap 2:

Zet je theepot nu op een middelhoog vuur zodat je thee gaat pruttelen, dit is noodzakelijk anders je krijg je een slappe thee en geloof mij daar wordt niemand vrolijk van. Het is echt belangrijk dat je suiker ook kookt/oplost. Blijf bij je theepot staan. De kooktijd van je thee beïnvloedt de sterkte van je thee. Ik laat mijn thee altijd pruttelen totdat de groene thee helemaal naar boven komt dan draai ik mijn vuur uit (zie foto).

 

Stap 3:

Nu spoel je de munt goed door en droog je deze goed af door je munt te deppen tussen 2 dubbele keukenpapiertjes. Natte munt is niet lekker in je thee (mijn ervaring). Ik breek de bovenstukjes van mijn munttakjes er ook altijd af (iets waar ik niet over nadenk).  Giet 2 kopjes thee in 2 aparte glazen en nu komt mijn tip, waarvan ik denk dat het echt iets bijdraagt aan je thee. Als je de munt gewassen en gedroogd hebt, knip deze dan niet maar houd deze in je twee handen vast (horizontaal) en breek de munt in 2 door te draaien in tegengestelde richting. Je wordt meteen beloond met de intense muntgeur!

Doe je munt in de theepot, giet de 2 kopjes thee terug in je theepot. Het is belangrijk dat je munt geheel onder water staat, anders kleurt je munt zwart en dit proef je direct. 

 

Laat je thee nu enkele minuten staan erna kan je er heerlijk van genieten. 

 

Bsaha oraha!

(Is een Marokkaanse gezegde waarin we je een heerlijke en of leuke beleving wensen).

 

Liefs, 

Hanane 

 

Ps. Is je thee afgekoeld en wil je deze later op de dag weer drinken? Warm je thee op and enjoy again!

Let er wel op dat hoe langer je je thee laat staan hoe sterker deze wordt.

Ook kan je je thee direct sterker maken door er extra groene thee bij te doen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0