Afstand nemen of contact verbreken

 

Hey hey salam alaikom Hanane,

 

Ik irriteer mij aan bepaalde personen door bepaalde slechte eigenschappen van hun, ik ben dan heel makkelijk in afstandelijk doen en contacten verbreken, al is het familie (hier heb ik dan uiteraard geen sterke band mee). Het lukt mij niet om gewoon normaal te doen tegen die persoon omdat ik niet weet hoe ik het contact dan gewoon “zakelijk” kan houden. Als iemand mij bijvoorbeeld pijn heeft gedaan kan ik moeilijk normaal doen tegen een persoon en deze persoon aankijken. Het liefst zie ik die persoon nooit meer en spreek ik diegene ook niet meer. Hoe adviseer je iemand om hiermee om te gaan?

 

 

 

Hi lieve vriendin,

 

Stel je voor dat we iedereen leuk zouden vinden en iedereen ons, niet realistisch toch? Mensen verschillen enorm van elkaar en dat is niet per definitie iets slechts.  Dat je je irriteert aan anderen is wellicht een opstapeling van meerdere eigenschappen/acties van deze persoon die je niet waardeert. Zou het kunnen zijn dat jij deze eigenschappen zelf verafschuwt? Want dan snap ik je emotionele reactie: irritatie. Vaak irriteren wij ons aan anderen omdat we totaal geen begrip hebben voor hetgeen ze doen. De denkfout die wij hierin maken is de ander vergelijken met onszelf. Op de een of andere manier is dit een natuurlijke reactie, vaak zeggen we dan ook : “ik zou dat dus echt nooit doen!’ en dat is meteen het antwoord want wij zijn een ander niet en andersom ook niet. Onbewust gaan we onszelf vergelijken met anderen en dat kost je onnodig veel energie, want men denkt niet zoals wij, staat niet in het leven zoals wij dat doen en hechten geen waarde aan de dingen waar wij wel weer waarde aan hechten. Probeer te accepteren dat deze mensen anders zijn dan jij en focus je op jezelf. Contact verbreken is de makkelijkste weg maar absoluut niet nodig. Heel gauw denken we “het is alles of niets”, of ik moet leuk contact hebben of ik verbreek het contact. No stop it right there! Houd het lekker oppervlakkig en kort, de middenweg. Zo zal die negatieve spanning echt kelderen voor jezelf want je wilt geen negatieve energie ervaren, je hebt zelf gezien dat het je niks positiefs oplevert toch? 

Ik ben geen voorstander van contacten verbreken, soms matchen we niet meer met onze omgeving en dit zal op een natuurlijke manier gaan zonder stress. Er is geen aanleiding voor de verandering in contact maar ieder gaat zijn eigen weg.

Betreft je familieleden (hiermee doel ik ook op je schoonfamilie), deze kan je altijd op een gepaste afstand houden zonder enige wrijving.  Is er een familiegelegenheid kan je daar ook gewoon bij zijn zonder dat iemand buitengesloten wordt. Ik spreek veel dames die bewust hebben gekozen om het contact te verbreken met hun familieleden en achteraf toch moeite hebben met deze keuze. We denken vaak zwart wit terwijl grijs ook nog een optie is. Zoals wij veranderen, kunnen anderen ook veranderen. Mijn ervaring heeft me doen inzien dat positiviteit het altijd wint van negativiteit. Je wordt geen BFF''s maar je kan wel op een volwassen manier met elkaar omgaan. 

 

Betreft de mensen die je pijn hebben gedaan, ik ben altijd voorstander van dit aangeven bij de persoon in kwestie, desnoods door middel van een berichtje. Ik weet dat niet iedereen in staat is om hierover te praten, maar het aankaarten ervan is voor mij al 50% van de oplossing, voor jouw eigen gevoel. Hiermee geef je aan dat je het niet pikt, je komt voor jezelf op. Ik zal nooit adviseren om pijn te accepteren never! Kaart het aan en vraag om uitleg. De kans is groot dat men zal doen alsof ze water zien branden, maar ik bekijk het vanuit jouw perspectief.  Het gaat hierom jouw gevoel dat jij waarde hecht aan jezelf en je emoties en deze serieus neemt. Jou wordt iets aangedaan (geen controle hierover) je voelt je hier niet goed onder dus waarom zou jij hiervoor moeten boeten? Neem de controle terug over je emoties en laat je niet klein maken.  Geloof je me als ik zeg dat veel mensen (ook in je directe omgeving) met heel veel opgekropte frustratie zitten waar je 0,0 aandeel in hebt?  Ze raken oververhit en moeten stoom afblazen, bewust en soms onbewust door anderen bijv. pijn te doen met hun opmerkingen. Vaak zijn de mensen die zo erg met anderen bezig zijn, zelf niet gelukkig. Hun pijn/frustratie kunnen ze dan even vergeten, dit beseffen geeft wel aan hoe triest het eigenlijk is.

 Beloof me dat je niet opzoek gaat naar waarom perse jij? Negatieve mensen hebben voor elke oplossing een probleem, investeer je energie en tijd beter in jezelf en je zal zien dat je met de tijd zal groeien en deze situaties veel beter kan weerstaan. Ik wens je in ieder geval veel positieve kracht toe en weet dat Allah swt alles ziet, laat je niet klein maken want je staat er al boven ;)

 

Veel liefs Hanane

 

Wat zou jij doen?

Reactie schrijven

Commentaren: 13
 • #1

  Laila (maandag, 17 februari 2020 16:29)

  Salaam Hanane,

  Ik vind je tips super positief, maar als ik heel eerlijk ben vind ik er een paar vallen onder “makkelijker gezegd dan gedaan”

  Zelf zit ik ook in zo een soort situatie met mijn oom. Hij weet dondersgoed dat hij fout zit, dat hij anders had moeten handelen en zijn excuses moet maken tegen over mij en mijn ouders. Maar heel de familie houdt hem een hand boven het hoofd, hij ontwijkt ons, en zelfs salaam wil deze hadj ons niet geven. Ik heb 1x geprobeerd duidelijk te maken dat zijn daden mij hebben gekwetst, maar heel de familie viel hier overheen, “wie dacht ik wel niet wie ik was” “wat haalde ik mij in mijn hoofd hem hierop aan te spreken” .
  En nu voeren we struisvogel politiek, voel ik mij er goed bij, nee.

 • #2

  Safia (maandag, 17 februari 2020 17:20)

  Ik ben ook zo. Ik kan totaal niet acteren en groet zulke mensen bij gelegenheden maar praat niet met ze. Beter afstand doen dan nep doen en achter hun rug kletsen.

 • #3

  HananeShesroyal (maandag, 17 februari 2020 17:43)

  Alaikom asalaam Laila,

  Dank je wel voor je reactie.
  Heb je spijt van het feit dat je je oom hebt aangesproken hierover ondanks dat je het gewenste resultaat niet hebt kunnen bereiken?
  Positief omgaan met negatieve situaties is zeker niet makkelijk en zal ook niet altijd verbetering opleveren wel hassanaats. Wat het wel doet is voor jou van grote waarde. Ondanks dat je oom niet heeft gedaan wat jij gehoopt had en je de rest van de familie over je heen hebt gekregen, je hebt je punt gemaakt. En daar gaat het om!
  Laat je oom en familie vooral door gaan met hun kop in het zand te steken, ze vergeten dat Allah swt boven ons allen staat. In de islam hebben we geen karma maar kifarah; wat je geeft krijg je terug, ben je goed zal het goede je toekomen en vice versa. Wanneer iemand je pijn en of onrecht aandoet, wees dan geduldig omwille van Allah swt want ze ontkomen niet aan hun daden. Hopelijk kan je hier wat rust uit halen.
  Hou je positieve kracht door dingen te doen omwille van Allah swt en je zal zien dat het wel degelijk makkelijker is gedaan.

 • #4

  Laila (maandag, 17 februari 2020 18:23)

  Nee ik heb er zeker geen spijt van, ik vind het alleen echt heel erg kwalijk en pijnlijk hoe familie hierop reageert. (En dan heb ik het niet alleen over tantes en nichten, maar ook mijn bloedeigen broer). En als ik heel eerlijk ben, van mij hoeft hij door Allah swt echt niet gestraft te worden, ik vind het onrecht die mij en mijn ouders aangedaan wordt gewoon niet fair. En dat los laten kan ik maar met vlagen, soms doet het mij niks maar als ik mij er weer over opwind dan ben er zo een paar dagen niet goed van, en idd dat is wat ik moet vermijden.
  Allah yhdina jmi3

  Dankjewel Hanane voor je peptalk, en dat je mij op deze fijne manier nasseeha geeft, much appreciated en much loved ❤️

 • #5

  Imane (maandag, 17 februari 2020 20:07)

  Asselaam moe’laikoem Hanane,

  Goede tips! Het stuk van grijs gebied mbt familiebanden gaat helaas niet altijd op. Wat nu als je alles er aan hebt gedaan om de band te herstellen met een “gezonde afstand” ondanks dat er onrecht bij jou is aangedaan. En dat men absoluut geen contact meer met jou wilt, sterker nog er wordt gezegd je bent niet welkom. Ikzelf heb het boek afgesloten en ben met mijn leven verder gegaan omdat ik zo gestresst was geraakt door de talloze herstel pogingen.

 • #6

  Soumaya (dinsdag, 18 februari 2020 11:01)

  Salaam dames ik zit ook in een soortgelijke situatie maar dan met schoonfamilie echt niet te doen ik houd t op afstand. Geen gezeur (dat alles moeten voor hun) ik kan geen normaal gesprek voeren of je wordt al uitgelachen. Ik kwam te vaak over de vloer )terwijl oude zieke mensen zijn.)Daarna zeur teveel over dingen terwijl ik gewoon openin gesprek ben met schoonmama omdat ik zelf al 15 jaar geen mama heb. En dat ging dan door naar schoonzussen en zo door tot bemoeienis. En ga zo maar door.
  Ben daar echt ziek van geworden.
  Ik moet toegeven ik wil echt geen familie band breken ofzo maar ik voel gewoon veel meer rust ook voor men kids dat ze niet vaak gaan. Hun zijn zogenaamd n last van de 20 kleinkinderen en ik vind dat gewoon oneerlijk. Heb nog n schoonzus die even oud is als mij die woont ook nog daar met haar broertje. En die nemen vriendinnen mee na huis zonder pardon. Ik ben achter gekomen als ik op bezoek kom met me gezin dat die schoonzus en broer altijd naar hun kamer gaat. Die moeder doet geen eens moeite dingen op tafel Ofso , als ander kinderen van haar komen dan slooft ze zich wel uit. SubhannAllah ik weet door deze acties dat ik niet welkom ben in dit gezin. Ik was altijd degene die appte belde na de rest maar ik ben daar mee gestopt je kan niet alles en iedereen tevreden houden.
  Dus sinds n jaar zo houd ik t afstand. Ik ben zelf nu jaar niet naar hun gegaan voor op bezoek omdat ik maar altijd met me man ging maar ja ze nodigen ook niet uit van kom soumaya. Nu gaat me man met me 4 kids alleen. En als me man thuis komt heb ik n boze geïrriteerde man terug. Dames dit is echt n moeilijke situatie want ik heb dit ieder keer.

 • #7

  Malika (dinsdag, 18 februari 2020 11:51)

  Lieve soumaya, ik zou gewoon gaan met je man en kinderen hou het gezellig en kort maar krachtig probeer altijd te lachen en positief te zijn.... ook al doen zei dat niet door jou positief gedrag overwin je hun.
  Doe het hoe moeilijk het ook is bedenk ik ben hier zo weg.
  En zet je positieve masker op.❤️

 • #8

  Mounia (dinsdag, 18 februari 2020 12:39)

  Ik was ook zo. Degene die mij pijn deed of ook maar een beetje raar tegen mij deed gaf ik een ban. Nu ik getrouwd ben en met meerdere mensen moet dealen realiseer ik me dat het toch niet zo makkelijk is om mensen uit je leven te weren. Ik heb toen heel goed nagedacht en mijn eigen gemoedsrust op nummer 1 gezet. Mijn aangetrouwde familie (helaas is het bijna altijd de fam van je man) kan mij niet uitstaan. Zonder enige reden. Als ik een gesprek start dan wordt het genegeerd, oogcontact wordt niet met mij gemaakt, om een lang verhaal kort te maken; they have issues. Ik zat hier heel erg mee en wilde stoppen met bezoeken. Tot ik dacht; nee, zij willen mijn karakter zodanig beïnvloeden, dat laat ik niet gebeuren. Ik ben een goed persoon en blijf een goed persoon, maakt niet uit hoe de ander met mij om gaat. Elke keer als ik ga (soms moet ik mezelf echt motiveren) dan denk ik je doet het omwille van Allah en omwille van jezelf. Ik heb geen verwachtingen, ik ga met een positieve mindset. Hoe de ander daarop reageert is not my problem anymore. Ik doe wat ik moet doen en ga gezellig weer naar huis met mijn man. Ik voel ook geen liefde naar hun toe en ze hebben ook geen plek in me hart, daardoor kunnen zij mij ook niet meer kwetsen. Verbreek geen banden want in de islam is dit een erge zonde. Wees gewoon neutraal en gezonde afstand daar is verder niks mis mee. X

 • #9

  Manon (dinsdag, 18 februari 2020 13:38)

  Salaam aleikum, ik ben van mening dat als je het uitstraalt dat je je niet prettig voelt in iemands aanwezigheid dit de sfeer voor de rest ook bederft. Kun je het niet houden bij een vriendelijke groet en thats it? Zo hou je de sfeer voor andere goed maar hoef je je hoofd niet te breken over wat je wel of niet moet doen. Een groet kun je in het algemeen doen dan hoef je deze persoon ook niet 1 op 1 te spreken. Afstand bewaren is je goed recht maar hou aaaaaltijd de eer aan jezelf door wel te groeten. Uiteindelijk kan iemand ons alleen zo hard raken of storen als dat we zelf toelaten! Succes x

 • #10

  Soumaya (woensdag, 26 februari 2020 19:47)

  Salam dames , echt ik probeer de eer aan me zelf te houden, maar ik denk echt dat me schoonzus jaloers is. Het is nou zo dat ze dus elke keer wat op der appp zette haar profiel en status en nu heeft ze me geblokeerd.... ik heb zo iets van oké miss is ze onzeker omdat ik wel succesvol ben. Maar mijn gezin en ik zijn. Sinds tijden uitgenodigd zeker n jaar en nu wordt ik er wel bij betrokken. Wat ik vreemd vind.
  Ik heb zo Iets voor me kids en gezin wil ik de band proberen te herstellen en een bos bloemen mee te nemen en lekkernij. Zodat ik wordt geaccepteerd zoals ik ben.
  Zodat ik hassanats heb Bij Allah.
  Want ja familie banden verbreken is gewoon niet toegestaan in islam.
  Dus dat was mij. Oplossing!

  Groetjes Maya

 • #11

  Kees (woensdag, 12 augustus 2020 03:39)

  27 Jaar terug heb ik volledig met alle familieleden gebroken.
  Je hebt er geen voorstelling van wat voor een enorme rust er op je neerdaalt om nooit meer het negatieve gepraat en de vervelende en zogenaamde '' leuke '' opmerkingen meer aan te horen.
  Ik ben destijds ook verhuisd naar de andere kant van Nederland waardoor ik niemand meer onverwachts op straat ontmoet.
  Ik heb 1 vriend en 1 vriendin en nog 3 zelf gekozen kennissen. Meer is niet nodig, en daarmee sta ik op zeer goede voet. Die scherm ik uitermate goed af om ze niet kwijt te raken.

 • #12

  Abdel (zondag, 22 november 2020 02:26)

  Is een hele erge zonde maar soms kan het niet anders om gewoon te stopen met iedereen

 • #13

  Said (woensdag, 17 februari 2021 23:48)

  Mijn vader heeft in mijn jongere jaren mij veel pijn gedaan. Heb hem de afgelopen tijd geconfronteerd dat zijn gedrag onacceptabel is en dat hij mij heeft gekwetst. Het gesprek liep niet soepel. Hij heeft alles ontkent, tot de dag van vandaag negeert hij mij. En heel de familie speelt het spel mee. Ik word er gek van.