Harira

Harira (v ongeveer 8 personen)
.

Voor de soep:
..

Handje vol kalfsvlees, kip en of gehakt (vegan of vegetarisch kan ook prima!)

2 eetlepels olijfolie

1 eetlepel ghee

2 uien

¼ bosje peterselie en koriander fijngesneden

1/5 bosje selderij fijngesneden

ongeveer 1.5 liter kokend water

2 grote tomaten

handvol voorgekookte kikkererwten

- klein handjevol gerstgries

·       linzen en vermicelli (optie)

(indien je de linzen wilt gebruiken doe deze dan tegelijk met de ui etc in de pan ivm langere kooktijd, vermecelli kan je er de laatste 10 min bij doen)

·       blikje tomatenpuree

 

Kruiden:

Kurkuma, gemberpoeder, zwarte peper, Keltisch zeezout en een snuf Ceylon kaneel.

 

Bindpapje:

250 ml water

1 cup havermout

 

Zoals je ziet weeg ik niks af, ik doe alles op gevoel, werkt bij baksels niet heb ik ingezien :P

Hoe weet je of alles klopt, je tong. Proef en oordeel en proef weer en oordeel weer. Maar dan smaakt je soep toch elke keer anders? Ja en dat is toch geen wereldprobleem!

 

Er is niks lekkerder dan je vasten verbreken met een heerlijk kommetje Harira. Rijkvolle soep met vele gezonde ingrediënten die je kwijtraakt als je de soep te lang kookt. Ik probeer mijn harira daarom altijd binnen 45 min max 1 uur gaar te koken.

 

Je begint met je vlees en of kip in kleine stukjes te snijden, deze bak je enkele minuten in olijfolie met wat water (optie). Ondertussen mix je de uien met wat water, verse kruiden en tomaten op de selderij na en zet je water aan de kook. Uien/tomaten/ verse kruidenmix doe je nu bij je vlees en mix dit even goed door in de pan. Nu gaan we de kruiden inclusief de ghee en tomatenpuree erbij doen op de ceylon kaneel na. (deze doen we samen met de selderij halverwege het koken erbij. Waarom? Omdat dit de smaak van de soep beter doet uitkomen denk ik!? Ooit gezien op tv ;) we gaan verder anders brandt je basis aan! Water is intussen gekookt en deze giet je er ook bij. Op middelhoog vuur laat je de soep ongeveer 20 minuten koken. Ondertussen ga je aan de slag met de havermout. Mix deze met wat water in een blender en giet de vloeibare mix bij je soep. Havermout heeft tijd nodig om in te dikken, dus geen paniek als je soep nog even vloeibaar is. Nu je de havermout erbij hebt gedaan mag je het vuur iets lager zetten. De kikkererwten, gerstgries, selderij en ceylon kaneel kunnen er nu ook bij.  Na enkele minuten ruikt je hele keuken naar een heerlijke kruidenmix waar Rituals niet aan kan tippen! Laat de soep rustig koken onder af en toe roeren met de deksel er half op. Proef op smaak en enjoy je heerlijke harira.

 

 

 

Liefs, 

Hanane  


 

Reactie schrijven

Commentaren: 0